Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Naše sdružení vzniklo jako odezva mnoha "ekologických aktivit" zaměřených proti těžbě uranuvěž jámy 3 v naší oblasti Stráž-Hamr-Křižany-Osečná.

Jen díky těmto hurá akcím mě došlo, že vlastně není v naší oblasti žádný hornický spolek. Což vzhledem ke skutečnosti, že zde máme největší ložisko uranu v republice, je velice smutné. Přemýšlel jsem tak čím to asi může být... nu napadlo mě několik možností ... přesněji 2 :-) je jen na vás zda se s nimi ztotožníte.

1) jedná se o oblast Sudet, tudíž zatíženou historií. Složení zdejšího obyvatelstva bylo především německé. Což se po válce stalo oblasti osudné. Nu a z nově příchozích lidí zde tudíž nikdo neměl "rodnou hroudu" a tak k oblasti asi tolik nepřirostl, jako lidé, kteří zde koření a kořenili po staletí.

2) exodus horníků po ukončení těžby. Není práce a tudíž ne mnoho z nich mělo důvod zde zůstat.

Snažíme se mapovat a navštěvovat historická podzemí, sbírat "relikty" minulosti a zachraňovat přeživší pozůstalosti, dokumenty, artefakty... Taktéž navštěvujeme mineralogicky zajímavé lokality a podporujeme tím růst naších mineralogických sbírek.

Počátky

 

Ivan, Robert, Jana, já a PetraNu a jelikože je hornictví můj koníček tak přešlo od myšlenky k činu. Kontaktoval jsem svého kamaráda Ivana Bulíčka a dohoda o založení spolku byla na světě.

Pak již začal jen maraton kolem registrace a studování právních otázek činnosti sdružení. No a na potřetí bylo vše ok a registrace byla přijata.

Sdružení jsem zakládal já,  moje manželka Jana a kamarád Ivan. Všichni tři již nějakou dobu jezdíme společně na akce do podzemí a nejen tam.

 

 

Co chceme?

 

Nu celkem jednoduchá odpověď :-)

Chceme zachovat hornické tradicjeden maká ostatní koukaje a hornickou historii naší oblasti. Sdružovat lidi se zájmem o tyto věci. Podávat pohled na věc též z druhé strany "barikády". Ale chceme býti i jinak prospěšní a to havně místě kde působíme.

Pokud myslíte, že máte stejné cíle a zájmy jako my tak písněte. Jsme otevřeni všem. Tedy všem těm, kteří si myslí, že na to mají. (a nekoukají na ostatní jak dřou jak ti vedle :-) ----)

 

 

 

 

 

Kdo je kdo?

aneb galerie členů a jejich medailonků (budu je doplňovat průběžně jak je od členů dostanu)  + účastníci našich akcí

Martin Horáček martin.jpg- (v textech označen většinou já  ) – zakladatel sdružení, předseda a v současnosti hnací motor stránek.  O hornictví jsem se začal zajímat z důvodu, že dva lidé v naší rodině měli co dělat s hornictvím. Strejda pracoval na uranu v Příbrami a děda v Hamru u Diama. Já sám pracuji jako výpravčí vlaků v železniční stanici Brniště a studoval sem dopravní školu. Experimentálně jsem nastoupil i do prvního ročníku Vysoké školy báňské, obor Hornické inženýrství, ale nebylo mě přáno.  V práci nastal akutní nedostatek pracovníků a já trávil v práci většinu svého času. Nu a k nesplnění podmínek studia to doběhlo velice rychle. Po té, co jsme se s manželkou přestěhovali do Brniště, jsem se seznámil s Ivanem Bulíčkem a začali jsme společně rozvíjet náš společný koníček…hornictví. Již předtím jsem měl prozkoumány některé šachty v okolí mého předchozího bydliště. Bydlel jsem v Žibřidicích, a tak jsem to měl velice blízko k bývalému dolu Křižany I. Nu a myslím, že bych ho i dnes dokázal projít se zavřenýma očima. Ale abych se vrátil k společným akcím s Ivanem. Společně jsme sháněli některé exponáty k jeho hornickému minimuzeu. A to se snažíme dělat doposud. V podzemí jsem byl spíše riskující typ. Ale to se změnilo od dob co se nám narodila dcerka Monička. Proto Vás nabádám....v podzemí se pohybujte jen s největší opatrností a neriskujte!!!

 

 

Jana Horáčková - janicka.jpgspoluzakládající členka sdružení, řidička, kronikářka a zdravotnice (tou je i v civilu), moje manželka a v textech většinou označená jako Janička

 Pracuji jako zdravotní sestra na JIP v nemocnici v Liberci. Tudíž o funkci zdravotnice na cestách se ani nehlasovalo. O tento koníček jsem se začala zajímat až když jsem se seznámila s manželem. V podzemí jsem spíše zdrženlivá. Nemám sice strach, ale v zaměstnání jsem již viděla na vlastní oči co se může stát. Proto se držím raději tam, kde vím, že je bezpečno a odkud vím, že vylezu.

 

 

Petr Mužákdscn5272.jpg - spolkový geolog a věrný druh z výprav. Stává se totiž že jsme s Petrem jediní, kdo nakonec jede :) Rád hledá zkamenělé pozůstatky dávných dob. Též je nadšený myslivec. o tom, že je i mineralog asi není potřeba se zmiňovat

 

 

dusan.jpg Dušan Novosád 

místopředseda sdružení, dobrovolný báňský záchranář, podzemní medik, technik a HLAVNÍ závozník. Velice ochotný a pozitivní člověk. Velký to kamarád.

 

 

 

 

mila.jpgMíla Novosádová Ing, Bc

Nejotitulovanější členka spolku. Veselá kopa, záložní řidička.Hlavu plnou nápadů.Jediné co ji dokáže vykolejit je "kašmír" ..... :D 

Asi alergie na textil :)

 

 

milan.jpg

 

Milan Neskudla

elektrikářský důchodce a ohromný cestovatel. Kam se dá vlézt tam jede a i když nedá složitější akce, tak je zapálený montanista. Další z řidičů - jízda adrenalinová :)

Pozitivní a ochotný člověk

 

 

 

 

Tomáš Marbach - img_6714.jpgspolkový technik... cestou na akci je schopen sestrojovat různá prazvláštní zařízení a udělátka. Mohl by být i zásobovač, protože co on si sebou táhne na akce ... nad tím zůstává jiným rozum stát :) Nezkazí žádnou legraci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Sokol - robert.jpgpřívrženec, nečlen, profesionální geokešista. V textech většinou označován jako Bob či Rob

 

 

 

 

 

Petra Hrubá - sestra.jpgnečlenka, moje sestra, občasná montanistka. V textech většinou jako Petra či sestra, ségra.